Mogelijkheden van elektrisch verwarmen

Mogelijkheden van elektrisch verwarmen
september 4, 2020 Hendrik

Om klimaatneutraal te zijn moet Nederland massaal van het gas af. Elektriciteit is op dit moment het meest betaalbare alternatief voor gas. Welke manieren zijn al geschikt om uw woning te verwarmen? We bespreken een aantal opties.

Elektrische ketels

Een elektrische CV is steeds populairder aan het worden. Deze verwarmingsketel warmt volledig elektrisch het water op. Op dit moment zijn er alleen nog soloketels op de markt, dat wil zeggen dat het toestel alleen warm water voor de verwarming levert. Hoewel een elektrische CV-ketel interessant lijkt, is het qua verbruikskosten aanzienlijk duurder dan een ketel op gas.

Gas heeft namelijk een hogere energiedichtheid dan elektriciteit, waardoor verwarmen met stroom aanzienlijk meer energie kost. Dat levert uiteindelijk een hogere energierekening op. Daarnaast is niet elke woning geschikt: goede isolatie en zonnepanelen zijn gewenst. Door deze nadelen is een hybride warmtepomp of een elektrische boiler een beter alternatief voor een elektrische ketel.

Elektrische boilers

Elektrische boilers zijn al langer verkrijgbaar en vormen een goed alternatief voor de traditionele, gasgestookte boiler. Qua energieverbruik is een toestel op stroom vaak goedkoper, helemaal als u zonnepanelen op het dak heeft liggen. Boilers zijn goed te combineren met een verwarmingsketel, zodat u warm water voor zowel de kraan/douche en de verwarming heeft.

Infrarood verwarming

In steeds meer huishoudens is infrarood verwarming te vinden. Deze manier van verwarmen heeft een aantal voordelen: de panelen zijn makkelijk aan te sluiten, ze zien er mooi uit en verbruiken relatief weinig stroom. Vooral in grotere ruimtes komt echter het plaatsen van infrarood panelen vrij precies, omdat er geen koude zones moeten ontstaan. Om ze optimaal te gebruiken zijn er ook een aantal aanvullende sensoren nodig. Een uniek voordeel van infrarood panelen is dat u ze in een enkele ruimte kunt uitproberen.

Een huis elektrisch verwarmen heeft de toekomst, dat is duidelijk. Toch zijn nog niet alle vormen geschikt om een huishouden goedkoop te verwarmen. Vergelijk de opties en bekijk wat in uw situatie het meest geschikt is. Als volledig elektrisch verwarmen geen optie is, kunt u altijd eerst voor een hybride oplossing kiezen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*