Functies van bunkerkloppers

Functies van bunkerkloppers
oktober 20, 2022 Hendrik
bunkerklopper

Het woord ‘bunkerklopper’ zul je vast niet vaak horen en toch is het een belangrijk soort component. Dit valt onder triltechnische apparaten en kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Er zijn daarom genoeg markten die hier gebruik van zouden kunnen maken. Maar wat is en doet een bunkerklopper precies?

Voorkoming

Het voornaamste doel van dit product is het voorkomen van tunnel- en/of brugvorming bij de opslag van bulk of stortgoed in een silo of bunker. Dergelijke opstoppingen doen de continuïteit van het transport- of productieproces teniet. Het doel van een bunkerklopper is dan ook om een optimale uitstroom op gang te brengen.

Soorten

Je hebt onder andere GMK bunkerkloppers, deze gaan vaak samen met universele montageplaten in staal en RVS uitvoering, alsmede een geluiddempende plaat, of een montageplaat KIT, om het geluid te reduceren wanneer dit gewenst is. Voor grote bunkers en silo’s of andere toepassingen waarbij een zware slag nodig is, zijn de GBK bunkerkloppers geproduceerd. Deze GBK bunkerklopper is gelijk aan de bunkerkloppers uit de GMK-serie, met als verschil dat deze een roestvaste behuizing hebben in plaats van aluminium en een bijzonder zware slag kan geven, zelfs bij een lage druk.

Werking

Het zit een tikkeltje ingewikkeld in elkaar, maar in de cilinder bevindt zich een zuiger waarin een zware magneet aan is gemonteerd. Door deze magneet ‘hecht’ de zuiger zich als het ware aan een contraplaat in de cilinderdeksel, ook wanneer de perslucht wordt toegevoerd. Pas nadat de perslucht een druk van ca. 3,5 bar heeft bereikt, laat de magneet los en zal de zuiger met grote kracht tegen de slagplaat slaan. Na de klap en zodra de lucht ontsnapt is, wordt de zuiger door een lichte veer weer in de startpositie geduwd.

Een bunkerkloppers dan dus veel voor de doorstroming betekenen. Zoals als eerder benoemd, gebruiken veel markten dit product onder andere. Denk aan de aqua, veevoeder, voedingsmiddelen of farmaceutische industrie. Je zou het haast niet denken, maar genoeg branches dus die hiermee te maken kunnen krijgen. Het is nu in ieder geval duidelijk wat een bunkerklopper is en wat je er allemaal mee kunt doen. Er zijn diverse partijen die zich hierin specialiseren waaronder bijvoorbeeld de Wilde Triltechniek met pneumatische rolvibratoren.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*