Welke warmtepomp past bij mijn situatie?

Welke warmtepomp past bij mijn situatie?
november 19, 2020 Hendrik
warme voeten

Binnenkort is het zover; elk huis wordt gasvrij. Dat wil zeggen dat de CV ketel de deur uit moet. Maarja, wat is het alternatief? Er zijn de afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest op dit gebied. Naast de zonneboilers zijn warmtepompen het antwoord op deze vraag. De meeste systemen kosten tussen de €4.000 tot €25.000. Nu horen we je denken; dat is nogal een verschil! Juist, daarom hebben we deze blog geschreven. Binnen een paar minuten weet jij wat je moet kiezen!

Huis zonder gasaansluiting

Begin 2018 heeft de Nederlandse overheid aangegeven om de ambitie te hebben tegen 2030 geen gasgestookte ketels meer in Nederland te hebben. Elke woning moet een alternatieve bron gaan zoeken. Veel bedrijven zeggen dat dit veel te ambitieus is. Vooral voor de wat oudere, slecht geïsoleerde, woningen wordt het een lastig verhaal. Tot 2030 lijkt de hybride warmtepomp het beste alternatief. Dit dient dan wel geplaatst te worden in combinatie met goede isolatie. Op Isolatierevolutie.nl vind je snel en eenvoudig een betrouwbaar isolatiebedrijf in Friesland of een bedrijf gespecialiseerd in isoleren in Utrecht.

Een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp functioneert naast je gasketel. Eigenlijk gebruik je geen gas meer voor je verwarming en warm water, mits er voldoende capaciteit beschikbaar is (anders springt de gasketel bij). Natuurlijk moet je ook inductie gaan koken want anders blijf je gas verbruiken. Zo’n hybride ketel gebruikt geen gas meer maar wel stroom. Je elektriciteitsverbruik zal dus toenemen. Dit staat echter niet in verhouding met de kosten voor gas die je jaarlijks aan de Vattenfall, Eneco, Essent of andere aanbieder moet betalen.

Inzicht in je verbruik

Deze nieuwe innovatieve ketels werken allemaal op internet. Je kunt je systeem aansluiten op het internet om zo inzicht te krijgen in je verbruik en capaciteit. 24 uur per dag kun je dit raadplegen. Je kunt o.a. de piekmomenten inzichtelijk maken. Uiteraard heb je wel een snelle internetverbinding nodig en een smartphone. Door het hele gezin bij dit proces te betrekken kun je ook het onderwerp “energie besparen” in de groep gooien.

Alternatieve methoden

Een hybride systeem werkt vaak op basis van lucht uit de woning (mechanische ventilatie). Deze lucht wordt verwerkt, verwarmt en daarna weer afgegeven. Ook kan er door middel van een lucht-unit aan de buitenzijde van de woning lucht naar binnen worden gezogen om te worden omgezet in warmte. Daarnaast kan een warmtepomp met grondwater werken. Hiervoor is wel een kostbare grondboring noodzakelijk (tot wel 150 meter diep onder de woning).

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*