Binnen de metaaltechniek zijn er door de jaren heen tal van verschillende technieken verschenen. Het verschijnen van deze technieken is belangrijk, niet in het minst omdat er, afhankelijk van het precieze doel, heel wat verschillende eisen kunnen worden gesteld aan staalprofielen waar gebruik van wordt gemaakt. In de ene situatie dienen deze bijvoorbeeld over een goede buigzaamheid te beschikken terwijl ze voor een ander toepassingsvlak vooral elastisch moeten zijn. Bent u in het bijzonder geïnteresseerd in koudgewalst staal? In dat geval is het de moeite waard om even de informatie op deze pagina grondig door te nemen!
Wat is koudgewalst staal precies?
Voordat we dieper ingaan op de redenen waarom u ervoor zou kunnen kiezen om gebruik te maken van koudgewalst staal is het vooral belangrijk om eerst even duidelijk aan te geven hoe dit koudgewalst staal nu precies tot stand komt. Het koudwalsen van staal wordt in de praktijk steeds gedaan omdat er op deze manier dunne, maar toch zeer harde staalplaten kunnen ontstaan. Het is belangrijk om te weten dat koudgewalst staal pas ontstaat nadat er ook een proces van warmwalsen plaats heeft gevonden. Er zijn aanzienlijke verschillen merkbaar tussen warmgewalst en koudgewalst staal. Zo kan er steeds worden vastgesteld dat warmgewalst staal niet alleen veel buigzamer, maar ook taaier is in vergelijking met koudgewalst staal. Bij het realiseren van verschillende toepassingen dient er echter rekening mee te worden gehouden dat het vooral belangrijk is dat er gebruik wordt gemaakt van stalen platen die over een voldoende hardheid beschikken.
Koudgewalst staal ontstaat door de plaats tussen walsen te plaatsen. Deze walsen zullen ervoor zorgen dat de plaat steeds dunner wordt. Om dit te kunnen bekomen wordt de ruimte tussen de walsen stelselmatig kleiner gemaakt. Het koudwalsen van staal kan in de praktijk interessant zijn voor belangrijke toepassingen. Zo wordt er onder meer gebruik gemaakt van koudgewalst staal voor het maken van de blikken die dienst doen als basis voor conservenblikken. Bovendien wordt er in de praktijk eveneens voor gekozen om gebruik te maken van deze techniek voor plaatstaal van oliedrums en auto’s.
Waar wordt koudgewalst staal voor gebruikt?
Zoals de bovenstaande informatie reeds duidelijk heeft gemaakt kan er in de praktijk omwille van heel wat verschillende redenen voor worden gekozen om gebruik te maken van koudgewalst staal. Wij hebben alvast enkele toepassingen voor u op een rijtje gezet:
- Voor het maken van de blikken voor conservenblikken;
- Voor het plaatstaal in oliedrums;
- Voor toepassing in auto’s;
- Voor het maken van kokers en buizen;
Ondanks het feit dat koudgewalst plaatstaal in de praktijk dus voor heel wat uiteenlopende zaken kan worden gebruikt dient er rekening mee te worden gehouden dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat koudgewalst staal er om bekend staat heel wat minder taai te zijn. Bovendien is ze ook niet zo elastisch. Dunne, koudgewalste platen kunnen mede daardoor niet vaak verbogen worden. Gebeurt dit toch? Dan zou er sprake kunnen zijn van metaalmoeheid. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk absoluut te allen tijde dient te worden voorkomen.