Voordelen mechanische koeling aardappelen

Voordelen mechanische koeling aardappelen
februari 19, 2021 Hendrik
warmtepomp

Voor veel boeren is het soms een uitdaging om hun geoogste aardappelen of uien goed te bewaren. Ze kunnen na een bepaalde tijd gaan uitdrogen of erger nog gaan verrotten. Dat is natuurlijk iets dat je als boer graag wilt voorkomen. Steeds meer boeren maken daarom gebruik van een mechanische koeling van aardappelen om zo de aardappelen langer te bewaren. Het hebben van een mechanische koeling van aardappelen en uien, want daar kan het apparaat ook voor gebruikt worden kent meerdere voordelen.

Benieuwd naar die voordelen? Ontdek dan hieronder de voordelen van een mechanische koeling voor aardappelen en natuurlijk ook uien.

Wat is mechanisch koelen eigenlijk?

Wanneer je kiest voor mechanisch koelen dan kun je aardappelen, wortelen en uien dus langer bewaren. Alleen naast dat kunnen appels, peren en zachte fruit ook beter bewaard worden. De bewaaromstandigheden zijn met mechanisch koelen altijd optimaal. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van alle verschillende weersomstandigheden. De kwaliteit blijft behouden en door de langere bewaartijd kun je dus beter inspelen op de prijsontwikkelingen in de markt. Op deze manier kunnen geoogste producten langer bewaard blijven en ook zien de gewassen er dan nog mooi uit.

Stabiele condities

Bij de traditionele ventilatietechniek is effectieve koeling niet altijd mogelijk. Dit komt omdat je dan afhankelijk bent van de buitenlucht condities. Soms is dat heel warm, soms juist koud, maar vaak niet precies goed genoeg om de gewassen goed te behouden. Ook droge lucht heeft een aantal nadelen. Dit heeft namelijk als gevolg dat de producten sneller uitdrogen. De afhankelijkheid van de weergoden kan funest zijn voor de bedrijfsvoering. Daar hebben meerdere boeren al de nodige ervaring mee. Ook kan de schommeling van de bewaaromstandigheden ervoor zorgen dat producten soms vroegtijdig op de markt moeten worden gebracht en dit niet altijd optimaal is wat betreft te prijs. Met een mechanische koeling kun je dat dus zelf bepalen.

Langer bewaren

Kiezen voor mechanisch koelen maakt het proces van drogen, koelen en bewaren efficiënter. Dat geldt ook voor het goed ventileren van aardappelen, uien en ook wortels. Met een speciaal systeem kun je daardoor langer je geoogste producten bewaren. Deze speciale systemen sturen bij als condities, zoals temperatuur en luchtvochtigheid veranderen. Hierdoor is er altijd een goede balans en blijven de producten ook langer goed. Je bent niet meer afhankelijk van de buitentemperatuur.

Andere oplossingen

Telers die tegen het verbod op chloorprofam aanlopen, kunnen een oplossing vinden in mechanisch koelen. Dit alles als noodzakelijk alternatief. De stabiele bewaarcondities zorgen ervoor dat ze aardappelen ‘’rustig blijven’’ en er minder nodig is van duurdere alternatieven.

Denk aan kiemremmers. Ook zorgt de besloten bewaaromgeving ervoor dat de kieremmer niet verloren gaat. Dit is wel het geval wanneer je gaat koelen met buitenlucht. Ook geldt dat niet alleen aardappelen langer bewaart kunnen worden, maar ook uien. Daarnaast ook andere akkerbouw producten, zoals peen, kool, witlof, prei, appels, champignons, peren en zacht fruit. Ook voor die producten zijn speciale machines ontworpen om het bewaarproces te verlengen. Je kunt dan ook voor die producten een eerlijke prijs krijgen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*