Op de millimeter nauwkeurig stansen is een gespecialiseerd fabricageproces

Op de millimeter nauwkeurig stansen is een gespecialiseerd fabricageproces
december 30, 2019 Hendrik
stansen

Het op de millimeter nauwkeurig stansen van producten gebeurt snel, consistent en kostenbesparend bij ontwerpen die kunnen variëren van bijvoorbeeld miniatuur ringen tot grote verpakkingen. Non-ferro materialen worden continu in stansapparatuur ingevoerd, ontwerpen met minimale toleranties worden continu uitgevoerd. Deze gestanste delen behouden een hoge mate van uniformiteit, zelfs bij een omvangrijke hoeveelheid.

Kenmerken aanbrengen zoals ponsgaten met een specifieke radius, zijn gemakkelijk te bereiken in een productie-lijn die kan variëren in ontelbare ontwerpen. Het op de millimeter nauwkeurig stansen is een fabricageproces waarbij gespecialiseerde machines worden gebruikt om voorraad materiaal om te zetten door het te snijden, vormen en knippen tot de gewenste vormen en creaties.

Het stansproces is een veelzijdig en makkelijk aanpasbaar proces, geschikt voor een grote verscheidenheid aan materialen, waaronder karton, kunststof, neopreen, schuimrubber en dergelijke. De stans processen kun je tegenwoordig onderverdelen in verschillende processen, waaronder vlak stansen, roterend stansen en digitaal stansen, iedere proces variant heeft hierbij zijn voor- en nadelen.

Hiermee doelend op de vereisten en specificaties die worden geëist voor bepaalde stans-snijtoepassingen. Bijvoorbeeld materiaal wat moet worden omgezet, onderdeel grootte, gewenste toleranties, start- en langetermijnkosten, doorloop-productietijden, enz. Dit alles doet het bepalen van het type stansproces dat het meest geschikt is om te gebruiken in een gegeven situatie.

Verschillende soorten stansen

Het op de millimeter nauwkeurig stansen, heb je in verschillende soorten stans-services, zoals al eerder genoemd, vlak, roterend en digitaal. Elke proces variant heeft zijn voor- en nadelen omtrent productie toepassingen, beperking in materiaalmogelijkheden, tolerantie, productiesnelheid en onkosten.

Het vlak-stansen, wordt ook wel aangeduid als staal-stansen, is een proces waarbij een vlakke stansen pers met aangepaste stalen stansmallen gebruikt worden om het te stansen materiaal in aangepaste vormen en ontwerpen om te zetten. Dit proces is geschikt voor het verwerken van dikker materiaal, het produceren van grote ontwerpen en het uitvoeren van bestellingen in korte productietijd.

Het roterend stansen is een proces waarbij cilindrische matrijzen op een roterende pers worden gebruikt om flexibel materiaal van een rol om te zetten. Dit proces is geschikt voor toepassingen die ontwerpen met uiterste precisie en zorgvuldigheid vereisen in snelle productie en grote hoeveelheid.

Het digitaal stansen van materiaal is een fabricageproces waarbij de producten worden omgezet zonder het gebruik van matrijzen, in plaats daarvan gebruiken de stans-service computergestuurde lasers, bladen en gereedschappen om snijwerk, parten en vouwen te produceren. In principe is het een extra afwerking die praktisch op elk drukwerk toegepast kan worden. Het digitaal stansen bestaat eigenlijk uit een combinatie van op de millimeter nauwkeurig stansen en rillen (voorvouwen) van papier.

Materiële overwegingen

Daar het stansen geschikt is voor diverse materialen zoals, kunststof, papier, hout, composiet, schuim enzovoort, is het soort materiaal en de eigenschappen ervan die het grotendeels bepalen hoe tijdens het proces de configuratie van de machine en het matrijsontwerp ingesteld moeten worden. Er wordt rekening gehouden met de juiste matrijzenselectie tijdens het precisie stansen en het te stansen materiaal.

Massief gefreesde matrijzen bestaan uit een solide, warm behandeld staal geschikt voor millimeter nauwkeurig stansen dat consistent, betrouwbaar en herhaalbaar is. Er zijn ook stalen matrijzen gemaakt van hard stalen strips waarvan de randen plaatmateriaal snijden of ponsen in specifieke geometrieën. Deze zijn minder duur dan de massief gefreesde matrijzen en zijn een perfecte optie voor stanswerk die geen buitengewoon nauwe tolerantie vereisen.

Kortom: Neem de tijd om elk aspect van het stansen te evalueren voordat je aan een stansen project begint en werk nauw samen met een fabrikant die je door elke stap van het proces begeleidt.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*