Wat is een proefsleuf en waarom wordt hij gegraven?

Wat is een proefsleuf en waarom wordt hij gegraven?
december 6, 2021 Hendrik

Wie in de grond gaat met een graafmachine, zal het nodige aan vooronderzoek moeten doen. Niet omdat de graafmachine nou zo ingewikkeld is om te gebruiken, maar omdat een graafmachine diep genoeg kan graven om grote schade aan te brengen aan kabels en leidingen die onder de grond liggen. Wie blind aan de slag gaat, zal hier waarschijnlijk zeer zure vruchten van plukken. Een van de manieren waarmee je kan bepalen wat er onder de grond ligt, is het graven van proefsleuven. Maar wat is dat precies?

Het gevaar van kabels en leidingen

Kabeldetectie is een belangrijk onderdeel van het graven in de grond met een machine. Immers; wie met een schep te werk gaat, zal hoogstwaarschijnlijk niet zo diep komen dat hij gevaar loopt op het beschadigen van kabels of leidingen. Maar wie met een machine aan de slag gaat, heeft wel degelijk de kans dat hij diep genoeg – en krachtig genoeg – graaft om schade toe te brengen. Dat kan schade zijn aan elektriciteitskabels of waterleidingen, maar altijd iets wat zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Bedenk je maar eens wat er kan gebeuren als je graafmachine opeens een elektriciteitskabel doormidden graaft. Niet alleen zit dan een complete wijk zonder stroom, het gevaar voor de graver is ook bepaald niet verwaarloosbaar. En dus wordt er aan kabeldetectie gedaan om dit te voorkomen.

Kabeldetectie met sonar

Een veelgebruikte methode, is het gebruik van sonar. Hiermee worden geluidsgolven gebruikt om te bepalen wat er onder de grond ligt en waar het langs loopt. Deze methode is behoorlijk accuraat en kan van enorme hulp zijn in het bepalen van de ligging het het lopen van diverse kabels en leidingen. Maar om echt zekerheid te hebben, zal je soms gewoon echt even de handen in de grond moeten steken. En dan graaf je proefsleuven, zodat je tot op de centimeter nauwkeurig weet waar je aan toe bent.

Proefsleuven als detectie

Hoe fijn en nauwkeurig die detectie-apparaten ook zijn, het blijven apparaten die aannames doen op basis van meetwaardes. Nauwkeurige aannames, maar het wordt pas echt volledig accuraat als je zelf een kijkje gaat nemen. Zie het als een bevestiging van de aannames die door de apparatuur worden gedaan. Door proefsleuven te graven zorg je ervoor dat je een beter eindresultaat hebt op basis van informatie die volledig accuraat is en bevestigd wordt door je bevindingen, in plaats van je aannames.

Proefsleuven als bewijslast

Het kan ook zijn dat kabels en leidingen niet (meer) op de plek liggen waar ze volgens de verschillende gegevens zouden moeten liggen. Dat is heel normaal, omdat kabels en leidingen kunnen verschuiven. Niet met vele meters, maar wel genoeg om mensen te verrassen. Door proefsleuven te graven weet je precies waar ze liggen en kan je het ook gebruiken om aan te tonen dat de KLIC-melding niet klopt. Op die manier wordt de informatie verder up-to-date gebracht en zorg je ervoor dat er ook in de toekomst met een gerust hart gegraven kan worden en dat niemand bang hoeft te zijn voor vervelende verrassingen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*