Laatste trends en ontwikkelingen van zonnepanelen

Laatste trends en ontwikkelingen van zonnepanelen
november 17, 2021 Hendrik

Laatste trends en ontwikkelingen van zonnepanele

Zonnepanelen worden in Nederland steeds populairder. Dat is geen toeval, want een investering in zonnepanelen kan je momenteel nog in zo’n 7 jaren terugverdienen, terwijl zonnepanelen ongeveer 25 jaren meegaan! Wat zijn de laatste ontwikkelingen van zonnepanelen Gelderland? In dit artikel bespreken we er een aantal. We beginnen over de backcontact-technologie, een nieuwe zonnepaneeltechniek die door het Nederlandse TNO en een Duits onderzoeksinstituut is ontwikkeld.

Backcontact-technologie

Met de backcontact-technologie kunnen zonnecellen worden verwerkt in hoogrenderend panelen. Die panelen hebben meer vormvrijheid en een verbeterde esthetiek. Het bedrijf Energyra in Zaandam heeft een prototype van een zonnepaneel op basis van die technologie ontwikkeld, dat de naam IconIQ heeft gekregen. Voor een hoog rendement zorgen de zonnecellen Zebra IBC (Interdigated Back Contact). Dit type cel is ontwikkeld door het Duitse ISC Konstanz. IconIQ combineert dus de Zebra-zonnecel, die aan de voorkant geen metallisatie heeft en daarom een hoog rendement heeft, en de backcontact-technologie van TNO.

PERC (Passivated Emitter Rear Cell)

Passivated Emitter Rear Cell (PERC) is een nieuwe techniek die bij zonnepanelen wordt toegepast. Die techniek zorgt ervoor dat er ook bij bewolking een goede opbrengst is. De achterkant van het paneel is dan in zijn geheel geleidend. De stroom wordt dus niet via draadjes, maar via het hele achterpaneel afgevoerd. De efficiëntie wordt zo vergroot. Mede door deze techniek is ook de opbrengst van kleine panelen de moeite waard. Ook kleinere daken komen daardoor in aanmerking voor zonnepanelen.

Zonneramen

Een zonneraam is een glasplaat met ingebouwde zonnecellen. De doorzichtigheid van de ruit wordt amper minder door een techniek die door MIT is ontwikkeld en je kunt zo’n ruit gewoon in je huis gebruiken. De zonnecellen zitten aan de randen van de glasplaat. Het glas wordt bedekt met een laag die het licht naar de zonnecellen geleidt. Door die cellen wordt de stroom opgewekt. Deze techniek is niet duur en onopvallend.

Nanocoating

Door kalk en vuil op de zonnepanelen gaat het rendement ervan wat achteruit. Met nanocoating op de zonnepanelen blijft er geen kalk en vuil op vastzitten.

Auto’s op zonne-energie

Doordat steeds meer auto’s elektrisch worden aangedreven, wordt het interessanter om die auto’s uit te rusten met zonnepanelen. Er zijn voorbeelden van lange ritten die met voertuigen zijn gemaakt, die enkel zonnepanelen als energiebron hadden. Maar productiemodellen zijn er nog niet. In productiemodellen leveren zonnepanelen slechts een deel van de energie die nodig is om die auto’s aan het normale wegverkeer te laten deelnemen.

Bron: Solease.nl

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*