Een nieuwe cv-ketel, waar moet ik op letten?

Een nieuwe cv-ketel, waar moet ik op letten?
september 8, 2020 Hendrik
cv ketel

Wanneer het te lang duurt om je huis weer warm te krijgen of wanneer je stookkosten steeds hoger worden, kan het tijd zijn om je cv-ketel te vervangen. Maar waar moet je nou op letten bij het vervangen van je cv-ketel? Belangrijke aandachtspunten zijn duurzaamheid, klimaat en natuurlijk de kosten.

Een duurzame cv-ketel, goed voor het milieu

Er is in de media aardig wat aandacht voor de overstap van de traditionele cv-ketels naar duurzamere alternatieven, zoals warmtepompen. Het is dan ook volkomen logisch dat je je afvraagt of een cv-ketel nog wel een zinvolle investering is. In de meeste gevallen is dit echter zeker nog verstandig.

De levensduur van een cv-ketel is ongeveer 15 jaar. In het klimaatplan is het doel opgesteld dat Nederland vanaf 2050 volledig (aard-)gasloos moet zijn. Daar hebben we gelukkig dus nog wel even tijd voor. Dat betekent niet dat we helemaal niets hoeven te doen. In sommige situaties kan het lonend zijn om een warmtepomp of een hybride combinatie tussen warmtepomp en cv-ketel aan te laten leggen. Hiervoor is wel noodzakelijk dat je huis zeer goed geïsoleerd is!

Wat kost een nieuwe cv-ketel?

In de meeste gevallen kun je dus nog vooruit met een traditionele cv-ketel. Daarbij zijn drie verschillende types waar u uit kunt kiezen:

  • Vr-ketel, met een rendement van +90%, gemiddelde kosten van € 800,- à € 1.300,-
  • Hr-ketel, met een rendement van +100%, gemiddelde kosten van € 900,- à € 2.300,-
  • HRe-ketel, met een rendement van +100%, gemiddelde kosten ca. € 9.000,-

Het hogere rendement van een vr- of hr-ketel betekent dat je fors op je stookkosten kunt besparen. Dat kan oplopen tot wel € 350,- per jaar! Door voor één van deze typen cv-ketels te kiezen kun je dus gemakkelijk geld verdienen.

De HRe-ketel is een apart geval. Deze wordt meestal niet gekozen omdat je er geld mee kunt besparen, maar omdat een HRe-ketel zeer gunstig is voor het klimaat. De ‘e’ in HRe-ketel staat namelijk voor elektriciteit. Door middel van warmtekrachtkoppeling wordt stroom opgewekt, waardoor je elektriciteitsrekening wel 75% lager uit kan vallen! Ondanks deze besparing op stroom wordt de HRe-ketel pas interessant als je meer dan 1.600m3 gas verbruikt.

Welk model cv-ketel moet ik kiezen?

Een goede installatiemonteur zal je probleemloos kunnen adviseren welk type en welk model cv-ketel de beste keuze is voor jouw situatie. Naast de hierboven genoemde onderwerpen zijn de volgende factoren van belang bij het kiezen van de juiste cv-ketel:

  • Het type woning (Tussenwoning, hoekwoning, appartement etc.)
  • Het oppervlak van de woning
  • Het bouwjaar
  • De mate van isolatie (enkel of dubbel glas, spouwmuur-, vloer- of dakisolatie etc.)
  • Warm water op meerdere plekken in huis tegelijkertijd (Douche en/of bad, keuken)
  • Type thermostaat

Voor de meeste huishoudens zal een ketel met een CW4-waarde voldoende zijn. De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water uw cv-ketel per minuut kan verwarmen. Vanaf een CW-waarde van 5 kan er op meerdere plekken in huis tegelijkertijd warm water worden gebruikt. Hiermee voorkom je dus dat u plotseling koud water krijgt tijdens het douchen. Wel zo fijn!

Voor meer tips voor een cv-ketel vervangen, bekijk dan eens de website van MyGo!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*