Welke zagen zijn er

Welke zagen zijn er
oktober 7, 2021 Hendrik

Als we het over een zaag hebben, dan flitst er al vlot een beeld van een standaard houtzaag door ons hoofd. Maar er bestaan nog zoveel meer soorten zagen op de wereld.

Wereldwijd zijn er allerlei verschillende vormen van zagen met ieder hun unieke eigenschappen. Elke zaag heeft hierbij alsook haar eigen doel voor de specifieke taken waarvoor het gebruikt moet worden. Je kunt de ene zaag niet zomaar gebruiken om de taak van een ander soort zaag uit te voeren. Elke zaag is immers gemaakt om haar eigen werk te doen.

Er is een zaag voor iedere taak

Zo zijn er diverse handzagen, decoupeerzagen, elektrische zagen en ijzerzagen verkrijgbaar. De lijst is bijna eindeloos! Plus als jij een heel bijzonder project hebt, dan is er veelal ook wel een zaag speciaal voor deze taak ontworpen.

Het is voor het standaard zagen een heel goed idee om een traditionele handzaag in jouw gereedschapskist te hebben. Deze heeft een groot, getand zaagblad dat met een heen-en-weer gaande zaagbeweging door het hout kan zagen.

De metaalzaag is enigszins een geavanceerd type handzaag, die gebruikt wordt om door metaal of iets harder dan hout te zagen. Met haar steviger frame kun je erop vertrouwen dat een ijzerzaag efficiënter door hardere materialen zaagt.

Een boogzaag is populair voor het werk buiten, zoals het inkorten van bomen, het zagen van boomstammen en snoeien. De boogzaag heeft een lang blad met verschillende kruistanden waarmee er materiaal verwijderd kan worden terwijl jij door het materiaal zaagt.

Handmatig versus elektrisch zagen

Voor veel projecten is een elektrische zaag echter een stuk idealer, omdat deze namelijk het zware werk voor jou doet. Een elektrische zaag kan tevens een stuk preciezer dan bijvoorbeeld een handzaag zagen.

De meeste huiseigenaren die over veel bomen rondom hun huis beschikken, vinden het handig om een kettingzaag tot hun beschikking te hebben. De kettingzaag is meestal een zeer krachtige zaag die speciaal gebruikt wordt voor het kappen van bomen en ander zaagwerk buitenshuis. In de online gereedschappengids kan je nog meer informatie over de kettingzaag vinden.

Dergelijke zagen vereisen veel minder handarbeid. Zodra de zaag aangedreven wordt, zaagt het bijna vanzelf zonder veel gedoe. De gebruiker ervan hoeft de zaagmachine enkel maar te bedienen om heel precies te kunnen zagen.

Elektrische zagen krijgen hun stroom veelal van een stopcontact of een ingebouwde accu. Elektrisch gereedschap met een snoer heeft bepaalde voordelen: ze leveren doorgaans een sterkere stroom dan hun tegenhangers op een accu, en je komt nooit zonder stroom te zitten, zolang je maar op het lichtnet bent aangesloten.

Andere elektrische zaag voorbeelden

De decoupeerzaag is een heel bekende en behulpzame elektrische zaag. Het heeft een dun zaagblad waarmee het vooral goed door de bocht en details kan zagen. Bovendien kan je met dit type zaag prima een patroon volgen, zodat jij het exacte ontwerp krijgt dat je wilt. Deze zaag is echter niet voor zwaar werk ontworpen.

De cirkelzaag is een daarentegen een stuk steviger. Beschouw zo’n cirkelzaag maar als de elektrische versie van een handzaag. Dit is één van de meest populaire soorten elektrisch aangedreven zagen op de markt. Het maakt gebruik van een omhuld cirkelvormig zaagmes dat in een snel roterende beweging behoorlijk vlot zaagt.

De tafelzaag, ook wel een tafelcirkelzaag of zaagbank genoemd is een heel stabiele variant op de cirkelzaag. Voor heel precieze en veeleisende rechte zaagsneden is de tafelzaag de ideale tool om te gebruiken. Met een tafelzaag krijg je een heel stabiele omgeving waarmee je heel eenvoudig enorme stukken hout in kleinere stukken kunt zagen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*