Welke materialen kan ik laten stansen?

Welke materialen kan ik laten stansen?
februari 17, 2022 Hendrik

Stansen, het is een unieke vorm van materiaalbewerking waarbij je ontzettend mooie ontwerpen kunt realiseren. Maar wat is stansen nou eigenlijk en op welke materialen kun je deze methode toepassen? Stansen is de vervolgstap als een snijmachine niet voldoet. De mogelijkheden zijn haast eindeloos en vrijwel alle materialen kunnen we stansen. In dit artikel bespreken we de stanstechniek en de materialen. Lees snel verder. 

Stansen: hoe werkt dat? 

Stans is heel simpel gezegd: een vorm uit een materiaal drukken. De techniek stansen wordt niet door de menselijke hand uitgevoerd, maar door machines. Deze stansmachines voeren een grote druk uit op het materiaal. Door deze druk wordt er een vorm uit het materiaal geslagen of geduwd. Dit is misschien wel te vergelijken met een snijmachine die het materiaal snijdt, alleen de mogelijkheden met een stansmachine zijn groter en complexer. Een stansmachine heeft de kwaliteiten om vrijwel iedere vorm of ontwerp te realiseren.  

De geschikte materialen 

Bijna alle materialen zijn geschikt voor een stansmachine. Het juiste materiaal is per stansmachine te bepalen. Over het algemeen speelt de hardheid van het materiaal een grote rol. Karton is bijvoorbeeld erg geschikt omdat het makkelijk te snijden is, en toch een bepaalde stevigheid met zich meebrengt. Aluminium en koper zijn ook goede voorbeelden van materialen die vaak wordt gestanst. Kunststof, glasvezel, folie en natuurlijk rubber zijn ook veelgebruikte materialen. Steen en bijvoorbeeld glas zijn dan weer materialen die over het algemeen niet worden gebruikt. Dit zijn namelijk vrij fragiele materialen als er onder hoge druk wordt gewerkt. Glas kan namelijk makkelijk scheuren/breken en steen brokkelt af. Hout wordt ook niet gestanst.  

Realiseer je droomontwerp 

Heb je al een bepaald ontwerp voor ogen of wil je graag de stanstechniek ontdekken? Heel goed! Er zijn altijd een aantal voorbeelden. Je kunt bijvoorbeeld een naamplaatje laten maken, een reclamebord uitwerken en nog veel meer. Natuurlijk zijn de mogelijkheden met een eenvoudige stansmachine wel beperkter. Wil je graag een complex ontwerp uitwerken? Neem dan contact op met Marcol BV. Zij zijn al tientallen jaren bezig met verschillende stansmachines. De combinatie van jarenlange ervaring en de bereidheid om altijd met de tijd mee te gaan, zorgt ervoor dat haast alle ontwerpen te realiseren zijn. Daarnaast beschikken zij over de nieuwste stansmachines om de laatste technieken toe te kunnen passen.  

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*