Doe een ecologische scan voordat je begint met bouwen!

Doe een ecologische scan voordat je begint met bouwen!
september 24, 2023 Hendrik

Het is een spannende tijd wanneer je besluit om te gaan bouwen, of het nu een huis, kantoorpand of ander project is. Maar voordat de eerste steen wordt gelegd of de eerste graafmachine het terrein betreedt, is er één cruciale stap die je niet mag overslaan: een ecologische scan. Dit is niet alleen essentieel voor het milieu, maar kan je ook helpen toekomstige problemen en vertragingen te voorkomen.

 Waarom een ecologische scan?

Stel je voor, je hebt net het perfecte stuk grond gekocht voor je nieuwe project. Het lijkt misschien een braakliggend stukje grond, maar de kans is groot dat het een thuis is voor vele dier- en plantensoorten. Sommige daarvan kunnen zelfs beschermd zijn door de wet, wat betekent dat je niet zomaar kunt beginnen met bouwen zonder rekening te houden met deze bewoners.

Een ecologische scan, uitgevoerd door professionals zoals Ecoresult, helpt je te begrijpen welke soorten op je terrein leven, en hoe je jouw bouwplannen kunt aanpassen om ze te beschermen. Het is een preventieve maatregel die zorgt voor een evenwicht tussen ontwikkeling en natuurbehoud.

Wat houdt een ecologische scan in?

Bij een ecologische scan worden alle flora en fauna op het bouwterrein in kaart gebracht. Er wordt gekeken naar de aanwezige soorten, hun habitats en hun gedrag. Op basis van deze informatie kunnen de ecologen aanbevelingen doen over hoe de bouwwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zonder deze soorten te schaden.

Een ander belangrijk aspect van de scan is het identificeren van beschermde soorten. In veel landen, waaronder Nederland, zijn er strikte regels over wat je wel en niet mag doen in gebieden waar beschermde soorten leven. De boetes voor het overtreden van deze regels kunnen hoog zijn, en de vertragingen die het gevolg zijn van juridische kwesties kunnen een project ernstig verstoren.

Beschermde diersoorten op bouwterrein

Het klinkt misschien als een uitdaging om rekening te houden met beschermde diersoorten op een bouwterrein, maar het kan ook kansen bieden. Door rekening te houden met de natuurlijke omgeving en de lokale fauna, kan een bouwproject zelfs bijdragen aan natuurbehoud.

Bijvoorbeeld, als een gebied thuis is voor een bepaalde vogelsoort, kan het ontwerp van het gebouw worden aangepast om nestelruimte te bieden. Of, als een bepaalde plantensoort op het terrein groeit, kan er ruimte worden gemaakt in het landschapsontwerp om deze planten te behouden en te beschermen.

Conclusie: Een win-win voor alle betrokkenen

Het uitvoeren van een ecologische scan voordat je begint met bouwen is niet alleen goed voor het milieu, het is ook goed zakendoen. Het helpt problemen en vertragingen voorkomen, en het zorgt voor een project dat in harmonie is met zijn omgeving.

Daarnaast toont het aan dat je als bouwer of ontwikkelaar verantwoordelijkheid neemt voor de impact van je activiteiten op de wereld om je heen. Het kan je reputatie versterken en je onderscheiden van concurrenten die deze cruciale stap overslaan.

Dus voordat je begint met je volgende bouwproject, neem contact op met een professioneel bureau zoals Ecoresult en zorg ervoor dat je alle informatie hebt die je nodig hebt om verantwoord en duurzaam te bouwen.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*