Dit zijn de voordelen van de Safety Security Ladder

Dit zijn de voordelen van de Safety Security Ladder
september 26, 2022 Hendrik

Veiliger werken? Dat doe je met de Safety Security Ladder. Een belangrijke tool om aan te tonen dat je als bedrijf veilig werkt en kwaliteit levert. Wat houdt de ladder precies in? En waarom zou je ermee aan de slag gaan?

Wat is de Safety Security Ladder?

De Safety Security Ladder of Safety Security Ladder wordt ook wel eens ‘de veiligheidsladder’ genoemd. Het is een manier om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in bedrijven te meten. Er wordt dan vooral gekeken naar de bedrijfscultuur rondom veiligheid. Er zijn natuurlijk allerhande protocollen die kunnen worden gecontroleerd, maar bij de Safety Security Ladder gaat het niet om naleving, maar om mindset. De SCL is ervoor bedoeld om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken.

De Veiligheidsladder werkt met een tredensysteem. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn in een organisatie, hoe hoger de toegekende laddertrede. Je kunt de SCL in allerlei sectoren gebruiken, maar een van de sectoren waar de ladder het meest wordt gebruikt, is de bouw.

Meer bewustzijn, minder ongelukken

Voldoen aan protocollen en bijbehorende systemen is prima, maar uiteindelijk draait het om mensen. Een verandering in de houding en het gedrag rondom veiligheid, is belangrijk om minder ongelukken te laten plaatsvinden. Nog te vaak vinden ongelukken op het werk plaats.

Daarnaast wordt de SCL ook gewoon verplicht gesteld. Sinds 2022 is het verplicht gesteld door Governance Code Bouw. Wie zich er niet aan houdt, kan een (bestuurlijke) boete verwachten. Laat het niet zover komen. Geef om de veiligheid van je werknemers.

Voorkeurspositie bij aanbestedingen

Grote bedrijven en de overheid werken graag met andere bedrijven die eenzelfde soort mindset hebben als het gaat om veiligheid. Daarom willen bedrijven als Prorail en TenneT, maar ook de overheid, het liefst samenwerken met bedrijven die hoog staan op de Safety Security Ladder.

Sterker: in sommige gevallen is het een harde vereiste. Daarom is het tijd om werk te maken van een bewuste veiligheidscultuur binnen het bedrijf. Daarmee voorkom je ongelukken én haal je meer opdrachten binnen.

Tevreden stakeholders

Werken met de Safety Security Ladder zorgt ook voor meer tevreden stakeholders. Voor hen is kwaliteit het allerbelangrijkst. Ook klanten kunnen vragen naar een ISO 9001 certificering. Bedrijven die hoog staan op de veiligheidsladder en een certificering hebben, genieten vaak de voorkeur van klanten. Ze weten dan dat het goed zit.

Ga voorbij de standaard protocollen als VCA en ISO 14001. Werk aan de veiligheid van mensen. Laat een audit doen en behaal het certificaat. Het hanteren van de Safety Security Ladder biedt kaders voor veilig werken aan alle partijen, in diverse branches. Ook voor jouw bedrijf kan de ladder dus van toegevoegde waarde zijn.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*