Waar zijn RVS vlonderschroeven handig voor? 

Waar zijn RVS vlonderschroeven handig voor? 
maart 11, 2022 Hendrik

Waar zijn RVS vlonderschroeven handig voor? 

De naam geeft het eigenlijk al prijs: vlonderschroeven zijn speciale schroeven die u kunt gebruiken voor het maken van een vlonder. Omdat vlonders natuurlijk altijd buiten liggen, is het natuurlijk aan te raden om RVS te gebruiken. Deze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en blijven daardoor ook sterk. Omdat er geen corrosie kan ontstaan. Nu u weet waar RVS vlonderschroeven handig voor zijn, is het ook belangrijk om de juiste schroef te gebruiken. Zo zijn er diverse RVS schroeven (bijvoorbeeld RVS410) en kunt u ook kiezen voor Torx schroeven. We leggen u het hieronder uit.  

Wanneer RVS410 vlonderschroeven? 

RVS410 is de sterkste RVS staalsoort die u kan vinden. Dat maakt ze ijzersterk en tegelijk ook bestendig tegen corrosie. Ook vangen deze schroeven eenvoudig de werking van vlonderplanken op bij temperatuurverschillen. Vlonderschroeven van RVS410 kunnen slechts licht gaan oxideren.  Door de wikkel wordt er ruimte gemaakt voor de schacht van de schroef. Dit neemt de spanning van de schroef weg waardoor de schroef vrijwel niet kan breken. 

Gebruikt u hardhout met looizuur voor uw vlonder? In dat geval raden we aan om gecoate vlonderschroeven te gebruiken. De RVS 410 C1 zijn hier een voorbeeld van. Ook een mooie bijkomstigheid is dat deze schroeven door hun kleur nauwelijks opvallen in het hout. 

Welke houtsoort voor de vlonder? 

Meest gebruikte hardhoutsoorten zijn: 

  • Douglas 
  • Eiken 
  • Accoya 
  • Bankirai 
  • Ipe 

Verschil tussen RVS en verzinkt? 

Er zijn twee belangrijke en grote verschillen tussen RVS en verzinkte schroeven. Dat heeft te maken met de sterkte en de bestendigheid tegen roest. Een verzinkte schroef is sterker dan RVS, alleen kunnen wel gaan roesten. Verzinkte schroeven hebben wel een laagje wat ze beschermt tegen corrosie. Alleen dit laagje kan beschadigen, waardoor de schroeven dus alsnog kunnen roesten. Hoewel RVS dus minder sterk is dan verzinkt, zijn ze wel beter bestand tegen weersomstandigheden. En als u wilt dat uw vlonder nog jaren blijft liggen, heeft u er immers baat bij dat de schroeven die u gebruikt niet gaan roesten. 

Kies de juiste maat vlonderschroeven 

Ook belangrijk bij de bouw van een vlonder is de juiste afmeting schroef. Vaak is dit 4 of 5 millimeter. Gebruik daarbij tijdens het schroeven een schroefbitje voor een optimale verwerking.  

Om de juiste maat vlonderschroeven te bepalen kunt u de volgende vuistregel hanteren: vermenigvuldig de dikte van uw vlonderplank met 2. Bij een vlonderplank van 2.5 cm dik heeft u dus vlonderschroeven van 5 x 50 mm nodig.  

Torx vlonderschroeven 

De meest gebruikte en meest bekende schroef in de bouwsector heeft een kruiskop en wordt ook wel de torx (TX) schroef genoemd. In de bouwsector maakt men namelijk al jarenlang gebruik van de torx schroeven. Ook als vlonderschroeven zijn ze uitermate geschikt. Het grote voordeel van torx schroeven is dat de kracht van uw torx schroevendraaier of boormachine beter overgedragen wordt op de schroef. Daardoor springt het bitje er niet snel meer uit en wordt uw klus een stuk eenvoudiger en lichter. Ook zal de schroef minder snel afslijten en blijft hij langer bruikbaar.  

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*